Țara Morilor de Apă

Prima etapă: identificarea și cartografierea morilor de apă

Mori de apă în comuna Sichevița, județul Caraș-Severin

În cadrul proiectului „Țara Morilor de Apă”, în numai 4 luni și jumătate, în timpul lor liber, voluntarii Asociației Acasă în Banat au străbătut tot județul Caraș Severin. În căutarea morilor de apă, voluntarii au verificat peste 100 de localități și au străbătut aproape 10.000 km. Astfel au identificat, fotografiat și cartografiat 243 de mori de apă (82 în funcțiune, 47 funcționale dar oprite, 114 nefuncționale).

Rezultatele proiectului „Țara Morilor de Apă” au fost prezentate la Reșița, la sediul Consiliului Județean Caraș-Severin, cofinanțator al proiectului și la Timișoara, la Centrul Multifuncțional Bastion – Timiș INFO. Cu această ocazie a fost prezentat Ghidul Morilor de Apă din județul Caraș-Severin. Lucrarea sintetizează rezultatele proiectului. De asemenea, a fost pusă la punct o expoziție itinerantă și a website-ului dedicat taramorilordepa.ro.

Ghidul morilor de apă din Banatul Montan, coordonator Radu Trifan, Timișoara 2019. Editat de Asociația Acasă în Banat. Cofinanțator: COnsiliul Județean Caraș-Severin.

A doua etapă: promovare și primele reparații

În anul 2020 vom continua cu a doua etapă a proiectului care va începe cu promovarea morilor de apă. Astfel vom pune în valoare resursele și cunoștințele acumulate în prima parte a proiectului. Vom organiza dezbateri și expoziții itinerante în principalele orașe ale Banatului și nu numai.

Dar pentru că nevoia urgentă este aceea de acțiune directă pentru protecția și salvarea morilor de apă, am înființat un fond de reparații. Scopul nostru este de a interveni, în 2020, la cel puțin 3 mori de apă aflate în stare de degradare.

A treia etapă: reparații, intervenții suport, dezvoltare

În a treia etapă a proiectului „Țara Morilor de Apă”, care va începe în 2021, vom continua reparațiile și vom veni în sprijinul comunităților locale dispuse să se activeze pentru salvarea morilor de apă. Vom pune la punct o serie de intervenții suport bine țintite, astfel încât să obținem un impact cât mai mare în comunități. Nu în ultimul rând, vom diversifica acțiunile de promovare și dezvoltare a conceptului de moară de apă turistică.

Mai multe detalii pe site-ul dedicat taramorilordeapa.ro. Donații pentru fondul de reparații al proiectului „Țara Morilor de Apă” pot fi făcute pe pagina de donații.