Moara Tomnatic

Moara Tomnatic, foto septembrie 2021
Localitate:Tomnatic
Denumiri alternativeMoara Schleich
Anul construcției1913
Locație GPS45.99018, 20.66974
Tip moarăcu abur/electrificată ulterior
Stare actualăreconvertită

Moara cu valțuri a fraților Schleich

Frații Schleich Peter (1886-1918) și Johann (1893-1933) erau fermieri și antreprenori din Tomnatic. Ei dețineau și cuptorul de cărămidă și construiesc o moară cu role (valțuri) în 1913. Peter a murit în 1918, chiar cu puțin timp înainte de sfârșitul Primului Război Mondial, iar Janos a condus moara până în 1933. Motorul era de ardere cu cărbune. Moara Tomnatic nu avea capacitate de depozitare a cerealelor, doar două magazii în curte. Localnicii plăteau din recoltă și erau programați la măcinat. Făina produsă aici era de calitate foarte bună și se vindea în tot Banatul, până la Budapesta, pentru produse de patiserie și prăjituri.

La decesul lui Janos Schleich, moara Tomnatic este vândută lui Balmann, un morar care deținea mai multe mori în zonă. În 1948, moara este expropriată și în următorii ani este retehnologizată, însă curând își pierde utilitatea deoarece oamenii nu mai aveau pământ și recolte proprii. După Revoluție, clădirea a fost retrocedată și și-a schimbat proprietarii. În prezent mai are doar unul dintre cele 6 valțuri, este conservat, dar nu este funcțional. Actualii proprietari investesc în renovarea clădirii și doresc să o transforme în azil de bătrâni sau apartamente de locuit.

Istoria morăritului la Tomnatic 

Încă din secolul al XIX-lea, la Tomnatic existau mori de cai. Treffil consemnează că în 1863, din cauza secetei a fost un an foarte sărat, iar oamenii împingeau ei morile de cai, animalele fiind mult prea obosite. În 1868, în Tomnatic se înființează o moară mecanică, iar în 1875 – o moară de vânt (Harrar și Ficker). La sfârșitul secolului al XIX-lea, în Tomnatic existau 5 mori de vânt, din care trei măcinau grâu, iar celelalte porumb și furaje pentru animale. Moara Wolf de pe strada Nerăului a fost ultima care a fost închisă, însă spre finalul perioadei de funcționare, genera și curent electric. 

În 1890, a fost construită pe strada Gottlobului o moară cu abur, însă în 1907, directorul morii se împușcă. În 1913 se construiește moara cu valțuri a fraților Schleich.

Surse

  • Vogel, Heinz, Informationsblatt 2019, Triebswetter

Despre proiect

Proiectul Morile Banatului este derulat de Asociația Acasă în Banat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș.