Moara Șag

Moara Șag, octombrie 2021
Moara Șag, octombrie 2021
Localitate:Șag
Denumiri alternative
Anul construcției1895-1900
Locație GPS45.64904, 21.17503
Tip moarăcu abur/electric
Stare actualăîn funcțiune

Istoric

Moara din Șag funcționează de mai bine de un secol, producând făină pentru toată comunitatea din zonă. A reușit să supraviețuiască datorită oamenilor pasionați și muncitori, atunci când mori din alte sate s-au oprit din funcționare.

Moara din Șag a fost construită pe locul unei foste mori de apă, de către familia Wenzel Eisler. Era o moară cu valțuri, pe abur, care producea făină de calitate. În perioada 1936-1945, moara este în administrarea lui Josef Dvoracek, Josef Heck și Iohan Hames. Ei decid modernizarea morii și dotarea acesteia cu un grup electrogen. Proprietarii morii erau însă oameni din comunitatea germane din Șag. Însă, în 1945, moara este naționalizată și trece în proprietatea statului. Moara este cumpărată în 2000 și devine proprietate private, ea funcționând și astăzi.

Istoria morăritului la Șag 

La Șag se cunoaște că, atât pe Timișul Bătrân, cât și pe Timișul Nou au existat mori de apă din lemn, cu învelitoare din șindrilă. Ele erau folosite de mai multe familii, în asociere. Cele mai cunoscute mori au fost cele din zona pădurii – Fântâna Popii, în zona Sighey – La Guriță, în zona Râtul Babei – La Orezărie, pe strada Cartofilor și pe Râul Mort (unde este și moara astăzi). Morile dispar încet, din cauză că nevoia este tot mai mare, iar acestea sunt ineficiente. În locul morii de pe Râul Mort, se ridică la sfârșit de secol XIX, o moară pe abur.

În paralel, în perioada interbelică, localitate se dezvoltă și râșnițe, „mori mici” pentru măcinatul cerealelor pentru animale. În perioada comunistă, ele au continuat să fie folosite, limitat, pentru hrana animalelor din gospodării, însă activitatea acestora se reduce treptat. Râșnița (moara mică) din Șag este din anii 70 în proprietatea familiei Comloși și este astăzi amplasată în anexele fostelor cantine IAS .

În 2000, în Șag se mai construiește o moară modernă.

Surse

  • Stancu, Ileana Elisabeta Maria, Monografia comunei Şag: Şagul pe frontispiciul timpului, Ornella Studio Design, Timişoara 2013, ISBN 978-606-8200-59-0

Despre proiect

Proiectul Morile Banatului este derulat de Asociația Acasă în Banat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș.