Moara Fibiș

Moara Finiș, noiembrie 2021
Moara Fibiș, noiembrie 2021
Localitate:Fibiș
Denumiri alternative Moara Hodi și Uszora
Anul construcției1936
Locație GPS45.97465, 21.42065
Tip moară
Stare actualădegradată/nu mai funcționează

Istoric

Moara de cereale din Fibiș a fost construită pe un teren luat de la groful Winpen, de către proprietarii Pall Hodi și Ladislau Uszora. Moara a fost dată în funcțiune în 1936 și măcina cu vamă (o parte din făină rămânea morii) pentru locuitorii din Fibiș, dar și pentru cei din satele vecine.

Moara Fibiș producea atât făină, griș, cât și tărâțe pentru animale. Proprietarii morii erau cunoscuți ca fiind foarte riguroși cu privire la calitatea grâului pe care îl primeau la măcinat, ei îi refuzau grâul de calitate slabă, astfel încât făina de la Fibiș era foarte căutată. Cei care nu respectau calitatea cerută și încercau să îi păcălească pe morari nu mai erau primiți aici câteva luni de zile.

Moara Fibiș a fost proprietate privată până în 1948, când a fost naționalizată și trecută în proprietatea Statului Român. Moara va fi administrată în timpul perioadei comuniste de către societăți ale statului, CILT, IJPIPS, va avea mai mulți morari angajați și un șef de moară. Însă, pentru a crește cantitatea de făină se acceptă și grâu de calitate mai slabă, iar făina nu mai trece prin toate sitele de cernere, astfel încât rezultatul este de o făină de o calitate inferioară. Din acest motiv, moara și-a pierdut renumele de odinioară iar mulți dintre oameni s-au orientat spre morile din satele vecine.

Clădirea morii a fost retrocedată moștenitorilor de drept în anul 1995. Astăzi moara nu mai este în funcțiune iar clădirea se degradează în ritm accelerat.

Galerie foto

Surse

  • Ghirocean Aurel, Fibiș, 780 de ani de istorie. Monografia localității, Editura Mirton, 2014

Despre proiect

Proiectul Morile Banatului este derulat de Asociația Acasă în Banat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș.