Moara Bulgăruș

Moara Bulgăruș, septembrie 2021
Localitate:Bulgăruș (comuna Lenauheim)
Denumiri alternative Moara Haupt, Moara Stancov
Anul construcției1904
Locație GPS 45.9105, 20.81729
Tip moarăcu abur/ azi electrică
Stare actualăfuncțională, oprită, în conservare

Istoric

Moara din Bulgăruș (comuna Lenauheim, jud. Timiș) era renumită pentru făina de bună calitate, iar moara de aici a funcționat fără întrerupere peste un secol. Mecanismele au fost modificate de-a lungul timpului, devenind din ce în ce mai eficiente. Astăzi, deși moara nu mai funcționează, clădirea este într-o stare foarte bună de conservare, iar toate instalațiile se află în interior.

Moara lui Adam Haupt din Bulgăruș în primele decenii de funcționare

Moara de la Bulgăruș a fost construită și pusă în funcțiune în 1904 de „Bogaroscher Dampfwalzmühlen-Aktiengesellschaft” (în traducere „Corporația Morilor cu Abur din Bulgăruș”), o societate pe acțiuni înființată în 28 februarie 1944. Un an mai târziu, compania reușește să vândă 120 de vagoane de făină de grâu și porumb, iar în 1914, ajunge la 266 de vagoane pe an. În 1923, acționarii vând compania lui Adam Haupt. 

Poveștile locale spun că Adam Haupt a reușit să cumpere acțiunile la moară după ce și-a vândut câteva tone de făina la supra preț, la Viena. Speculând o criză a făinii și o creștere mare a prețurilor, el a făcut câteva transporturi de marfă, cu care și-a asigurat banii necesari pentru a cumpăra toată moara.

Moara a fost extinsă în perioada interbelică, iar după al Doilea Război Mondial a fost trecută în proprietatea statului și administrată de IJPIPS Timiș (Întreprinderea Județeană de Producţie Industrială şi Prestări Servicii Timiș). În perioada comunistă, moara avea 6 morari angajați și producea o tonă de făină pe oră.

Moara Bulgăruș în perioada comunismului

Moara a avut motor diesel până în 1973 după care a fost trecută pe bază de curent. Moara are 6 valțuri, este o moară clasică – cu cupe. Moara are o capacitate de 1000 kg/oră.

După Revoluția din 1989, moara a fost achiziționată de familia Stancov din localitate (morar și fiu de morar) în 1991, a fost modernizată și i s-a adăugat o instalație de măcinat făină de porumb. Moara a fost închisă în 2017, însă în prezent (2021) este în conservare. 

Istoria morăritului la Bulgăruș

Din punct de vedere istoric, în satul Bulgăruș (comuna Lenauheim), primele mori de măcinat cereale au apărut la mijlocul secolului al XVIII-lea, odată cu colonizarea germanilor și belgienilor. Satul aparținea Domeniului Cameral, astfel că se parcelează 200 locuri de casă și 4 locuri de moară. Este vorba de mori cu tracțiune animală, care s-au dat în arendă până în 1848, apoi au fost vândute unor localnici. Odată cu construcția morilor pe abur, morile cu cai nu mai sunt considerate eficiente, până în 1910, morile cu tracțiune animală au fost demontate sau au fost distruse de incendii. 

Galerie foto

Surse

  • Petri, Anton Peter, Heimatbuch der Heidegemeinde Bogarosch im Banat, 1993

Despre proiect

Proiectul Morile Banatului este derulat de Asociația Acasă în Banat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș.