Moara Becicherecu Mic

Moara Becicherecu Mic, septembrie 2021
septembrie, 2021
Localitate:Becicherecu Mic
Denumiri alternativeMoara Terezia
Anul construcției1937
Locație GPS45.83284, 21.04082
Tip moarăcu abur/azi electrică
Stare actualăîn funcțiune
Capacitate1300kg/h

Istoric

Potrivit Asociației Șvabilor din Becicherecu Mic, moara Terezia a fost construită în 1894. Ea apare și într-o vedere din 1906. Pe frontispiciul clădirii apare anul 1937, probabil anul în care a fost renovată.

Moara Becicherecu Mic are și astăzi în funcțiune valțurile originale, realizate de compania Simon Buhler & Baumann din Frankfurt.

Moara a fost construită inițial cu motoare pe abur ce dezvoltau o capacitate de 192 CP, însă în anii 70 ea a fost modernizată și s-a trecut pe un sistem electric.

Moara Terezia ( Theresienmühle), sursa: Banatul Timișoarei

Făina produsă aici cu valțurile vechi și sitele originale este foarte căutată în toată zona. Valțurile au o capacitate de 600 kg/h. Suplimentar, după 1990, moara a fost dotată și cu un set de valțuri aduse din Italia, care au crescut capacitatea morii cu 700 kg/h. 

La Moara Becicherecu Mic există și un utilaj de rifluit Buhler (un utilaj ce execută rifluri – șanțurile de pe suprafața cilindrilor de la valțuri), folosită la întreținerea valțurilor. Utilajul a fost al maestrului Rossi, ce avea un atelier la Timișoara.

Galerie foto

Surse

  • Wollman Volker, Patrimoniul preindustrial și industrial în România, vol III, editura Honterus, 2012
  • http://www.kleinbetschkerek.de/geschichte.htm

Despre proiect

Proiectul Morile Banatului este derulat de Asociația Acasă în Banat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș.