Moara Bacova

Moara Bacova (foto octombrie 2021, Asociația Acasă în Banat)
foto: octombrie 2021
Localitate:Bacova (oraș Buziaș)
Denumiri alternativeRichter
Anul construcției1926-1928
Locație GPS45.66416, 21.56031
Tip moarăcu abur/electric
Stare actualăîn conservare

Istoric

Moara Bacova a fost construită în perioada 1926-1928 de maestrul zidar Johann Kunzer din Bacova. Toate echipamentele erau importate din Germania, de proprietarul morii, Ferdinand Richter. De la mijlocul anilor 30, moara a aparținut fiului acestuia, Karl Richter.

Moara Bacova era cunoscută în zonă pentru că oferea servicii de măcint pentru agricultori, dar totodată cumpăra grâu și vindea făina la oraș. O perioadă de timp, în interior a funcționat și o presă de ulei. După cel de-al doilea Război Mondial, moara a fost expropriată și a intrat în proprietatea statului. 

În 1947 Moara Bacova a fost dată în folosința Facultății de Agronomie, iar în 1977 a trecut, alături de majoritatea morilor naționalizate, în proprietatea I.J.P.I.P.S. (Întreprinderea Județeană de Producție Industrială și Prestări Servicii) Timiș.

În 1976, moara Bacova a fost renovată și retehnologizată, la apogeul funcționării ei ajungând să producă zilnic o medie de 16 tone făină și având 15 angajați, dintre care 13 morari, un mecanic și un tehnician de laborator. După Revoluție, Moara Bacova a fost privatizată și a continuat să mai funcționeze o perioadă. La data documentării nu mai funcționa de câțiva ani buni.

Galerie foto

Surse

  • Vincze, Andreas, Bakowa: Monographie der Banater Heckengemeinde, 2003

Despre proiect

Proiectul Morile Banatului este derulat de Asociația Acasă în Banat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș.