Intervenție la Moara de lemn din Sasca Montană

Asociația Acasă în Banat, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Sasca Montană, organizează în data de 29 februarie 2020 o acțiune de renovare a Morii de lemn din Sasca Montană.

Situată aproape de școala din localitate, Moara de lemn din Sasca Montană nu mai macină din anul 2006, iar de atunci, clădirea a început să se degradeze și canalul de apă s-a colmatat.

„Vrem să reparăm această moară și să o repunem în funcțiune. Este o moară țărănească cu ciutură, amplasată chiar în centrul satului și poate fi un extraordinar obiectiv turistic. Intervenția este urgentă pentru că în acest moment, moara încă se mai păstrează în condiții bune, dar se degradează rapid. Vom schimba acoperișul, vom decolmata canalul de apă, reconstrui puntea, dar vom face și o ecologizare a râului”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

„Primăria și Consiliul Local Sasca Montană susțin acest demers și suntem convinși că și oamenii din sat vor pune umărul ca să repornim moara de lângă Școală. Este foarte important pentru noi să păstrăm patrimoniul și să-l punem în valoare, pentru că sunt mulți  turiști care ne vizitează și trebuie să le arătăm frumusețile pe care le avem”, a spus și Ion Popliceanu, primarul comunei Sasca Montană.

Un proiect pe termen lung

Renovarea morii din Sasca Montană este prima acțiune de acest gen a Asociației Acasă în Banat. Obiectivul asociației este de a repara, alături de comunitățile locale, mai multe mori de apă din Banatul de Munte.

În cadrul proiectului „Țara Morilor de Apă”, în anul 2019, voluntarii Asociației Acasă în Banat au străbătut localitățile din județul Caraș-Severin și au identificat și cartografiat nu mai puțin de 243 mori de apă existente, dintre care 82 sunt folosite în mod regulat, 47 sunt în stare bună de conservare dar sunt oprite iar 114 sunt nefuncționale sau în stare critică.

Înscrierea voluntarilor

Intervenția de sâmbătă, 29 februarie 2020, va începe dimineața la ora 09.00 și se va încheia seara la ora 18:00. Pentru a se înscrie, voluntarii care vor dori să participe sunt rugați să contacteze Asociația Acasă în Banat prin intermediul paginii de facebook sau la adresa de email acasainbanat@gmail.com.


3 Replies to “Intervenție la Moara de lemn din Sasca Montană”

 1. BRAILA VAELNTIN PAVEL

  BUNA ZIUA as dori sa va intreb daca ati putea veni si in satul Vraniut , comuna Racasdia pentru a vedea 2 mori pe apa care pot fi puse in functie dar numai cu ajutorul dvs.Din cele 11 mori existente pe rau au mai ramas doar acestea doua.

 2. BRAILA VAELNTIN PAVEL

  numarul meu de telefon este 0723549860 va rog sa ne luati in considerare solicitarea, am dori sa salvam aceste mori bunicul meu a fost cel care s-a ocupat de intretinerea uneia pana in anul 1999 ea a functionat inca cateiva ani dar rand pe rand cei batrani au murit si iazurile s-au rupt apa nu a mai venit pe cursul morii. Va multumesc pentru intelegere.

  • acasainbanat

   Buna ziua,
   Am vizitat morile din Vraniut cu ajutorul domnului Iucu. Credem ca renovarea lor este posibila, cu implicarea comunitatii locale. In acest an avem un proiect de renovare a 10 mori de apa, insa in alte locatii din Caras-Severin. Ne-am dori sa sprijinim o initiativa venita din comunitate, noi nefiind in masura sa organizam pentru Vraniut o astfel de interventie, in 2020. Daca considerati ca puteti porni o astfel de initiativa, contactati-ne si vedem ce putem face.
   Cu stima,
   echipa Acasa in Banat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *