Moara Lovrin

Localitate:Lovrin
Denumiri alternativeMoara Erika
Anul construcției1937
Locație GPS45.96632, 20.75969
Tip moarăcu abur/electric
Stare actualăîn conservare

Istoric

Moara Lovrin a fost ridicată de întreprinzătorul Adalbert Zappe, în 1937, la câțiva ani după demolarea unei alte mori pe abur (diesel) și chiar în apropierea acesteia. Avea echipamente moderne la acea vreme (valțuri Bueler), iar în numai doi ani ea a fost redotată, când s-a adăugat un corp nou de clădire și un sistem pentru presarea semințelor de floarea soarelui. Mult timp s-a numit „Moara Erika”, ea rămânând în proprietatea lui Adalbert Zappe până în toamna anului 1944, când a fost expropriată fără despăgubiri.

Moara Lovrin a trecut în 1955 pe motor acționat electric. Moara a rămas în proprietatea statului toată perioada comunistă. Astăzi este proprietate privată, nemaifuncționând de câțiva ani.

Istoria morăritului la Lovrin. 

În Lovrin, primele mori cu tracțiune animală (trase de cai, în germană purtând numele de „ Roßmühlen”) apar în documente din 1778, când fiind amplasate una în fiecare colț al localității. Ele plăteau o taxă de funcționare.

Morile au funcționat doar pentru consum local, iar ultima dintre cele, cea de lângă cimitir, a funcționat până în aniii 40. Cu toate acestea, pentru că producția de cereale era mare și necesarul de făină era ridicat, în 1892 la Lovin se ridică o moară pe abur (motor diesel) de către o societate pe acțiuni Kaspar Rietter u Consortium Dampfwaltzmullen Geselschaft, a cărui acționar majoritar era Josef Rietter.

Capacitatea de producție a morii crește treptat, atingând în timpul Primului Război Mondial 12 tone pe zi. Unul dintre personajele cheie a fost morarul-inventator Ștefan Bartzer, care a conceput un cilindru rotativ și o perie rotativă care curăța sitele plane. Ștefan Bartzer a fost tatăl violonistului și compozitorului Emmerich Bartzer. Reitter formează un consorțiu cu celelalte mori din zonă. Însă, în 1929, grupul de mori se prăbușește. ,,Lovriner Zeitung”(Ziarul de Lovrin) notează în 1 septembrie 1929 „Nu numai Lovrin , dar întreg Banatul a fost ruinat economic”.  Însă, în  1933, compania intră în faliment, iar moara este demolată. Patru ani mai târziu, Adalbert Zappe ridică moara Erika.

Galerie foto

Surse

  • Petri, Anton Peter, Heimatbuch der Heidegemeinde Lovrin im Banat, 1979
  • Wollman, Volker, Patrimoniul Preindustrial și industrial din România, vol III, Editura Honterus, 2012

Despre proiect

Proiectul Morile Banatului este derulat de Asociația Acasă în Banat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș.