Color the Village

Ediția 2021

Asociația Acasă în Banat pregătește o nouă ediție Color the Village/Colorează Satul – Festivalul Faptelor Bune. În perioada 17-19 iunie 2021, voluntarii se vor reuni din nou pentru a da viață și culoare unui sat din Banat.

Obiectivul este același: vor fi zugrăvite 30 de case, în 3 zile! Dacă în 2019 festivalul s-a desfășurat în județul Caraș Severin, în localitatea Eftimie Murgu, iar în 2020 în Racovița, județul Timiș, în 2021, Asociație Acasă în Banat a ales să intervină în localitatea Ilidia din județul Caraș-Severin.

Voluntarii au posibilitatea să se înscrie completând formularul următor: https://forms.gle/miGH7q1of2uAjTYE8 . Mai multe detalii despre eveniment pot fi găsite pe website-ul dedicat www.colorthevillage.ro.

Ediția 2020

Cel mai mare eveniment caritabil de salvare a satului bănățean a adunat laolaltă sute de voluntari din toate colțurile țării, dornici să ofere o nouă șansă arhitecturii bănățene și să dea o mână de ajutor proprietarilor care nu mai au posibilitatea de a conserva aceste bijuterii.

30 de fațade, 320 de voluntari, aproximativ 6000 de ore de muncă și peste 3000 mp de fațade zugrăvite în numai 3 zile – este bilanțul evenimentului Color the Village/Colorează Satul, organizat de Asociația Acasă în Banat la Racovița, județul Timiș.

 „Aceste clădiri merită conservate și puse în valoare, iar prin acțiunea noastră ne dorim să dăm un exemplu pozitiv, ca proprietarii de case vechi din tot Banatul să își păstreze aceste fațade frumos decorate. A fost o bucurie să îi vedem pe voluntari cum se implică, cum prind drag de aceste case, de familii, cum se bucură de rezultatul final. Toate astea ne dau puterea să continuăm și să ne gândim deja la ediția de anul viitor”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

În plus, în centrul satului a fost realizată o pictură murală care preia elemente din arhitectura tradițională a satului.

Ediția 2019

Echipă de voluntari zugrăvind fațada unei case din satul Eftimei Murgu, județul Caraș-Severin

La ediția din 2019 a Color the Village, peste 250 de voluntari au participat la renovarea a 34 de case din comuna Eftimie Murgu, într-un adevărat maraton al faptelor bune. Intervențiile au durat în total 4 zile, în 20-22 iunie și 27 iulie, au fost vopsite porți și ferestre, fațadele caselor au fost reparate și zugrăvite, dar pe lângă acestea, au fost recondiționate și două fântâni și un pod de la intrarea în sat. La final, casele au primit și flori la ferestre.

În prima etapă, în perioada 20-22 iunie au fost făcute intervenții la 29 de case, însă, deoarece scopul declarat al proiectului era de 30 de case, voluntarii s-au mobilizat pentru încă o zi și în 27 iulie au revenit la Eftimie Murgu. Pentru că nu s-au putut opri la o singura casă, voluntarii au reușit ca, pană la finalul zilei să zugrăvească alte 5 imobile.

Voluntari renovând fațada unei case din Eftimie Murgu, județul Caraș-Severin

Voluntarii Asociației Acasă în Banat au intervenit în special la casele cu fațadele gri, unde proprietarii erau oameni în vârstă sau familii cu dificultăți materiale.

Vezi mai jos două reportaje realizate cu ocazia evenimentului.

Linkuri