Morile Banatului

Proiectul `”Morile Banatului” își propune să identifice morile de cereale cu valoare istorică existente în județul Timiș, să evalueze starea actuală de conservare și să documenteze succint istoricul acestora, iar rezultatele obținute să le facă publice și ușor accesibile, pentru ca patrimoniul mulinologic să fie mai bine cunoscut și pus în valoare.

Stefan Jäger – Jimbolia, vedere dinspre nord, cu Moara Prohaska în partea dreaptă
Sursa: jaeger.banater-archiv.de

Istoria industrială a județului Timiș este una considerabilă iar patrimoniul industrial care a supraviețuit, deși foarte valoros, se află într-o stare de conservare precară, riscând să dispară definitiv sub presiunea modernizării și a reconvertirii economice. Un segment semnificativ al acestui patrimoniu industrial îl reprezintă morile de cereale (de măcinat făină), cândva prezente în aproape toate localitățile mari ale județului.

Pe urmele morilor de măcinat cereale

În perioada septembrie-noiembrie 2021, membrii Asociației Acasă în Banat au realizat o cercetare pe teren pentru identificarea tuturor morilor de cereale existente în județul Timiș, atât cele care sunt încă în funcțiune, cât și cele care sunt oprite. Toate morile au fost localizate GPS, au fost fotografiate și au fost incluse într-o bază de date care este publică. Suplimentar, a fost desfășurată și o investigație legată de istoricul acestor clădiri, în documente și monografii, precum și la fața locului, acolo unde a fost posibilă colectarea unor mărturii prin viu grai.

Una dintre primele probleme sesizate a fost dispariția morilor (cele nefuncționale) din memoria colectivă a comunității. Dacă o clădire nu mai este folosită, istoria ei se șterge în câțiva ani, iar localnicii nu o mai percep ca și moară, astfel încât nu mai cunosc informații despre aceasta, și, uneori, nici nu mai reușesc să indice clădirea în sat.

O altă problemă pe care am regăsit-o răsfoind monografiile satelor din Banat, este că aceste lucrări nu abordează deloc sau aproape deloc latura economică a localității, iar prezența morilor este menționată doar tangențial, cu toate că în jurul acestora roia toată comunitatea, fiind sursa de făină pentru pâinea cea de toate zilele. Pentru noi, acești doi factori au îngreunat destul de mult documentarea istorică.

Nu în ultimul rând, timpul scurt avut la dispoziție pentru derularea proiectului (septembrie – noiembrie) nu ne-a permis să investigăm toate localitățile din Timiș pentru a verifica dacă mai există și alte mori despre care nu am avut suficiente informații.

Rezultatele cercetării

În cadrul proiectului au fost identificate 85 de mori în județul Timiș. La acestea s-ar putea adăuga și moara cu tracțiune animală din Sânpetru Mare, amplasată din 1977 la Complexul Național Muzeal Astra din Sibiu, singura de acest gen păstrată și conservată la noi în țară.

În total, în județul Timiș, la finele anului 2021 sunt 14 mori de cereale în funcțiune, în timp ce restul de 71 nu funcționează.

Acestea din urmă se află în diferite stări de conservare, câteva dintre ele putând fi repuse în funcțiune fără mari dificultăți, iar – la polul opus, unele care se află în stare avansată de degradare, fiind necesară o intervenție rapidă pentru a le pune în siguranță.

Deși industria morăritului din Banat nu mai are aceeași amploare ca și la începutul secolului trecut, clădirile impunătoare pot fi salvate pentru a fi puse în valoare, oferindu-le alte destinații, așa cum se regăsesc în Timiș mai multe clădiri ale unor foste mori care au fost reconvertite, fiind astăzi locuințe sau spații comerciale.

Harta celor 85 de mori identificate în proiect
(cu verde, 14 mori funcționale, cu roșu, 71 mori nefuncționale)
LocalitateMori
AlioșMoara Alioș
BacovaMoara Bacova
BalințMoara Balinț
BanlocMoara de orez



Moara veche

BărăteazMoara Bărăteaz
Beba VecheMoara Beba Veche
Becicherecu MicMoara Becicherecu Mic



Moara veche

BelințMoara Belinț
Bencecu de SusMoara Bencecu de Sus
BethausenMoara Bethausen
BulgărușMoara Bulgăruș
BuziașMoara Buziaș
CărpinișMoara Cărpiniș
CenadMoara Cenad
CeneiMoara Cenei
Chevereșu MareMoara Chevereșu Mare
ChizătăuMoara Chizătău
CiacovaMoara Veche



Moara Nouă


ClopodiaMoara Clopodia
Comloșu MareMoara Comloșu Mare
DentaMoara Denta
Deta
DiniașMoara Diniaș
DrăgoieștiMoara Drăgoiești
Dudeștii NoiMoara Dudeștii Noi
Dudeștii VechiMoara Dudeștii Vechi
DumbravaMoara Dumbrava
FăgetMoara Făget
FărășeștiMoara Fărășești
FârdeaMoara Fârdea
FibișMoara Fibiș
GeluMoara Gelu
GiarmataMoara Giarmata
GieraMoara Giera
GottlobMoara Gottlob
GrabațMoara Grabaț
HitiașMoara Hitiaș
HodoșMoara Hodoș
Ictar-BudințMoara Budinț
Iecea MareMoara Iecea Mare
IohanisfeldMoara Iohanisfeld
JebelMoara Jebel
JimboliaMoara Panonia



Moara Prohaska

LieblingMoara Liebling
LovrinMoara Lovrin
LugojMoara Clara
MarginaMoara Margina
MănăștiurMoara Mănăștiur
Moșnița VecheMoara Moșnița Veche
NițchidorfMoara Nițchidorf
ParțaMoara Parța
Peciu NouMoara Peciu Nou
PeriamMoara Periam
Moara Periam 2
PișchiaMoara Pișchia
RecașMoara Recaș
RomâneștiMoara Românești
RudnaMoara Rudna
Sacoșu MareMoara Sacoșu Mare
Sacoșu TurcescMoara Sacoșu Turcesc
SaravaleMoara Saravale
Moara veche
SatchinezMoara Satchinez
SăcălazMoara Săcălaz
Sânnicolau MareMoara Prohaska



Moara Bachmann

ȘagMoara ȘagMoara Șag
Teremia MareMoara Teremia Mare
TimișoaraMuzeul Satului Bănățean

Moara Prohaska
TomnaticMoara TomnaticMoara Tomnatic
TormacMoara Tormac
VariașMoara Variaș
VoitegMoara Voiteg

(paginile dedicate morilor sunt în curs de publicare)